De groene stap
Op een koude, grijze winterdag spreek ik Olga Wijnands en Emy Noya in het tuinhuis van De Groene Stap. De Groene Stap is een milieuvriendelijke moestuin in het dorp, waar mensen zelf hun groente en fruit kunnen oogsten. Bij De Groene Stap zijn 15 vrijwilligers actief. Olga en Emy zorgen samen voor de coördinatie. Olga houdt zich bezig met het dagelijkse reilen en zeilen in de tuin en Emy met de bestuurlijke taken. Beide zijn ze (bij goed weer) bijna dagelijks in de tuin te vinden.
Vertel eens iets over de zelfoogsttuin?
Emy: ‘Tja, waar zal ik eens beginnen? Nou, onze tuin is ongeveer 2000 m2 groot en bestaat uit een kruidenhoekje, een moestuin, een bloementuin en een kas. We verbouwen van alles zoals rabarber, peultjes, bonen, sla, andijvie, tomaten, komkommer, bessen en frambozen. We hebben ook een speel- en ontdekhoek voor de kinderen. Ouders combineren vaak hun bezoek aan de kinderboerderij met een bezoek aan onze tuin. Je snapt dat het vooral in de frambozentijd erg druk is.
De tuin is voor ons een blijvende inspiratiebron. Zo verbouwen we nu groente die je niet zo snel in de winkel vindt. Denk aan snijbiet, schorseneren, rode boerenkool, zwartmoeskervel en gestreepte courgette. Dat laatste doen we voor de fleurigheid en de variatie op het bord. En om mensen op ideeën te brengen. Maar ook om de biodiversiteit te bevorderen. Verder zijn we nog niet zo lang geleden gestart met een experimenteel voedselbosje. Daar vind je appelbomen, perenbomen en walnootbomen.’
Biologische zelfoogsttuin
Het is een zelfoogsttuin. Kunnen we zelf met ons mandje op pad?
Olga: ‘Ja en nee. We hebben een verkoopstalletje in de tuin. Daar staat op een bord aangegeven wat er te koop is en bij welk bed je kunt oogsten. Dat wat je plukt of snijdt kun je afwegen in het stalletje en moet je dus wel betalen.
Voor het oogsten van sommige groente en fruit is wel wat kennis nodig en dat snijden we zelf. Dat ligt dan kant en klaar in het stalletje.’
Hebben jullie nog vrijwilligers nodig?
Emy: ‘We kunnen altijd extra handen gebruiken. Een promotiepraatje? Tuinieren is vooral lekker buiten bezig zijn. Met elkaar een klus klaren geeft veel energie, voldoening en plezier en is ook nog leerzaam! Bovendien is er voor elk wat wils. Je kunt bij ons terecht als je vieze handen wilt krijgen maar ook als je schone handen wilt houden. Je hebt het ruige buitenwerk maar je hebt ook het verwerken van producten. Zoals jam maken en kruiden oogsten en drogen. Ook voor het onderhoudswerk zoeken we nog een klusjesman/-vrouw. Voor bijvoorbeeld het repareren van de vogelhuisjes, schilderwerk aan onze blokhut en de losse planken van het verkoopstalletje of het maken van een nieuwe pergola.
Je komt in een gezellige groep collega-vrijwilligers terecht en uiteraard eet je uit de tuin! Heb je interesse of wil je meer weten? Dan kun je mij bellen of mailen.
Het telefoonnummer is 0592- 41 38 09 en het e-mailadres is: duurzaambovensmilde@gmail.com. Of kom gewoon even langs, kijken en genieten van de tuin.