Het hertenkampje
in Smilde
Op een regenachtige morgen spreken we met Ilona van Dijk (49 jaar) en Kimberly Bernardus (29 jaar), dierenverzorgers van het hertenkampje in Smilde.
Ilona en Kimberly, waarom zijn jullie dierenverzorger geworden bij het hertenkamp?
Ilona: "Ik ken het hertenkampje van vroeger. We gingen daar al naartoe toen ik nog heel klein was. Ik had een peer keer een oproepje voorbij zien komen met de vraag voor dierenverzorgers. Ik werkte destijds bij Cosis bij de dagbesteding en daar begeleidde ik cliënten bij hun werk op de kinderboerderij. Zodoende had ik wel een idee wat er gevraagd werd en ik dacht: Waarom niet? In het begin sprong ik in als dat nodig was en nu voer ik de dieren 1 keer in de 2 weken op een ochtend."
Kimberly: "Drie jaar geleden ben ik hier komen wonen. In mijn vorige woonplaats deed ik ook al vrijwilligerswerk. Ik ben begonnen bij het dorpshuis. Toen zag ik een oproep via Facebook voor het hertenkampje. Het leek me ook wel leuk om daar aan de slag te gaan. Net als Ilona doe ik dit ook 1 keer in de 2 weken."
Kunnen jullie iets meer vertellen over je werk bij het hertenkamp.
Ilona: "Het werk bestaat uit het schoonmaken van de hokken, het onderhoud aan de gebouwen en het voeren van de dieren. We hebben herten natuurlijk en geiten, konijnen, loopeenden, kippen en duiven. We zijn met een groep van 15 vrijwilligers van verschillende leeftijden en we werken volgens een rooster. We hebben een groepsapp voor als er wat is. Twee keer per jaar hebben we overleg over alles wat er speelt rond het hertenkamp en we hebben 1 keer per jaar een gezamenlijke barbecue."
Kimberly: "Naast de verzorging doen we ook andere leuke activiteiten. Zo hebben we voor de kinderen uit het dorp paaseieren zoeken georganiseerd. Het kind dat het gouden ei vond, mag een ochtend meehelpen bij de verzorging van de dieren."
Ilona: "En er gebeurt van alles. Onze geit werd vlak voor de bevalling ziek en had hierdoor minder melk. En aangezien een geit maar twee tepels heeft en drie lammeren kreeg, ging de meeste melk naar de sterkste lammeren. Daarom zijn we één lam bij gaan flessen. Zo krijgen ze alle drie genoeg en heeft de moedergeit het iets makkelijker. Nu zijn er vier herten drachtig en ze zijn uitgeteld in de periode dat de TT is. Dus het is nog even spannend hoe dat gaat verlopen."
Geen ergernissen?
Ilona: "Waar we graag aandacht voor vragen is het voeren van de dieren. Bezoekers geven de dieren soms wat te eten dat niet goed of soms zelfs giftig voor ze is. We hebben een groot bord in de kippenren staan, waarop staat wat ze wel en niet mogen eten. Onze vraag is dan ook: let hier alsjeblieft heel goed op! Zo voorkom je een hoop narigheid en blijven de dieren gezond."
Hoe houden jullie het financieel allemaal draaiende?
Ilona: "Dat is soms best een puzzel. We krijgen subsidie van de gemeente, maar dat staat met de geplande bezuinigingen onder druk. We hebben donateurs en we krijgen geld van de Rabobank Clubsupport. Ook staan we elk jaar op de summer event met een kraam om het hertenkamp te promoten. Dat doen we om meer vrijwilligers en donateurs te krijgen."
Tot slot: Wat vind je zo leuk aan je vrijwilligerswerk en wil je nog wat kwijt?
Ilona en Kimberly zijn daar eensgezind in: Ze vinden het fijn om te helpen en houden van de omgang met dieren.
Voor een lokale omroep
In een gouden lijstje: Arwoud en Wim Op www.middendrenthevoorelkaar.nl verscheen een oproep voor vrijwilligers voor een nieuwe lokale omroep in Midden-Drenthe. Een mooie aanleiding om in gesprek te gaan met initiatiefnemers Wim van der Kolk en Arwoud Snippe.Wim en Arwoud, hoe is dit idee ontstaan?Wim: “Ik was directeur Zorg bij het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en ging met pensioen. Ik wilde graag weer wat gaan doen. Ik kende iemand van omroep Assen, die vroeg of het ook niet leuk zou zijn om een lokale omroep op te richten in Midden-Drenthe. Het leek me wel interessant om vanuit niets, iets op te bouwen dat ook nog eens wat bijdraagt aan de samenleving. Zo werd ik in contact gebracht met Arwoud.”Arwoud: “Ik werkte bij de gemeente als senior medewerker facilitair en ging ook met pensioen. Het leek mij een goed idee. Bij een lokale radio kun je een ander geluid laten horen. Je kunt de plaatselijke activiteiten aan bod laten komen en de meningen van gewone mensen. Maar je kunt ook aandacht besteden aan wat er in de gemeenteraad gebeurt. We vinden onpartijdige berichtgeving belangrijk. Dat mensen goed geïnformeerd worden over wat er speelt binnen hun gemeenschap. We hebben in onze omgeving natuurlijk gepolst wat zij ervan zouden vinden en kregen veel enthousiaste reacties. Onze eerste oproep voor vrijwilligers in Westerbork leverde 8 reacties op.”In welke fase zitten jullie nu?Wim: “We zitten in de opstartfase, waarin we de boel financieel en organisatorisch goed op willen zetten. We willen samen de bestuurlijke zaken goed regelen. We richten ons eerst op de financiering. Als dat rond is, kunnen we de stichting Lokale omroep Midden-Drenthe oprichten. Daarna vragen we een zendmachtiging aan en kunnen we gaan uitzenden. We hopen gedurende dit proces al een beetje proef te kunnen draaien bij Omroep Assen. Een uurtje voor Midden-Drenthe bijvoorbeeld.”Hebben jullie nog wensen?Arwoud: “Zeker, want we kunnen dit niet alleen. We zoeken nog mensen voor het bestuur, de Raad van Toezicht en de Mediaraad. Daarvoor hebben we vacatures geplaatst op Middendrenthevoorelkaar.nl. Dus heb je een passie voor media en vind je het belangrijk, interessant en leuk om een steentje bij te dragen aan het informeren van mensen over wat er in hun omgeving speelt? Kijk dan eens op de website en neem contact met ons op. We vertellen er graag meer over!”*Tijdens het fotomoment was Wim op vakantie. DEEL DEZE VERHALEN EN INSPIREER aNDEREN OM OOK TE HELPEN ! FacebookTwitterLinkedInWhatsappForward
Lees het verhaal