VrijwilligersWijzer
Vrijwilligerswijzer
Op internet worden veel trainingen aangeboden die gratis en online kunnen worden gevolgd. Ook voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties is een interessant aanbod beschikbaar. Hier vind je een overzicht van gratis online trainingen die een relatie hebben met vrijwilligerswerk. De meeste trainingen zijn specifiek gericht op vrijwilligers of vrijwilligersorganisaties. Maar er staan ook links naar trainingen die voor iedereen interessant kunnen zijn. Veel studeerplezier!
Bied jij als particulier of als organisatie ook gratis een training aan? En kunnen vrijwilligers of vrijwilligersorganisaties in Midden-Drenthe hier ook gebruik van maken? Biedt je cursus dan aan vanuit jouw account onder ‘Mijn cursussen en workshops’. Hij wordt dan automatisch gepubliceerd op Middendrenthevoorelkaar
gratis (digitale) cursussen voor vrijwilligers
ontdek je talenten
In deze digitale cursus sta jij centraal. Je gaat op zoek naar jouw talenten en kwaliteiten, naar datgene waar jij goed in bent en waar je passie ligt. Want ieder mens heeft talenten! Maak jij hier voldoende gebruik van? En wat kun je hiermee betekenen voor je gezin, de buurt en de samenleving? Is vrijwilligerswerk misschien iets voor jou? Of kies je voor een andere manier om jezelf te ontwikkelen? Na het doorlopen van deze module (20-30 minuten) heb je jouw kwaliteiten en talenten in kaart gebracht. Je kunt hiermee een gerichtere keuze maken voor een geschikte vrijwilligersplek of andere bezigheden die aansluiten bij jouw mogelijkheden.
dementie in het vrijwilligerswerk
De mevrouw die tijdens het bloemschikken naar haar bloem en de bloembak staart, maar verder geen actie onderneemt. Of de meneer die de glazen deur van de recreatiezaal wil openen, maar er vervolgens tegenop loopt. Hoe ga je daar mee om? In de gratis online training 'In het vrijwilligerswerk' leer je dementie herkennen en krijg je handvatten hoe je goed kunt omgaan met iemand met dementie. De training heeft vier onderdelen: herkennen, geruststellen, oogcontact maken en even meedenken. Het volgen van deze training kan eenvoudig online en kost slechts 10-15 minuten.
empowerment
Mensen verliezen soms het geloof in hun eigen kunnen. Hoe geef je iemand weer het zelfvertrouwen en de kracht om iets aan de situatie te veranderen? Daar gaat deze training over.
De kracht van een goed gesprek
In lastige situaties kunnen een luisterend oor en het stellen van de juiste vragen heel belangrijk zijn. In deze training leer je hoe je mensen door een goed gesprek sterker kunt maken.
grenzen stellen
Iedere vrijwilliger maakt het mee: er wordt meer van je gevraagd dan je wilt. Hoe ga je daar mee om? Deze training helpt je om jouw grenzen te herkennen, te bespreken en te bewaken.
netwerken versterken
Een sterk sociaal netwerk is van groot belang voor de veerkracht van mensen. Niet iedereen heeft zo’n netwerk. In deze training krijg je tips om daar samen iets aan te doen.
omgaan met emoties
Bij vrijwilligerswerk komen ook emoties kijken. Het is niet altijd even makkelijk om daar goed mee om te gaan. Hoe je emoties herkent en bespreekbaar maakt, staat centraal in deze training.
zorgen over een kind, en nu?
In Nederland zijn ieder jaar 119.000 kinderen thuis niet veilig. Zij krijgen weinig liefde en aandacht, worden geslagen, misbruikt of zijn getuige van geweld. Ook hebben veel kinderen stress omdat hun ouders scheiden. Vrijwilligers werken vaak met kinderen. En meer dan de helft heeft weleens het gevoel dat het thuis niet goed gaat met een kind. Maar wat zou er dan aan de hand kunnen zijn? Zie ik het wel goed? En wat doe je als het iets ernstigs is? Deze online cursus helpt vrijwilligers met dit soort vragen.
maatje worden
Als Maatje kun jij het verschil maken! Als vrijwilliger ben je een-op-een gekoppeld aan iemand die voor een bepaalde tijd een extra steuntje in de rug nodig heeft. Bijvoorbeeld met betrekking tot inburgeren, het structureren van de dag, het voeren va de administratie of het verwerken van een nare gebeurtenis of ziekte. In deze e-learning ontdek je of maatje worden iets voor jou is.
aanpak van laaggeletterdheid
Als vrijwilliger kun je in contact komen met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. In deze e-learning leer je hoe je laaggeletterde mensen kunt herkennen en motiveren tot taalscholing. Aan de orde komt: de aard en omvang van laaggeletterdheid, de relatie met de gezondheid, herkennen van laaggeletterdheid en wat kun jij doen?
free learning
Free Learning is een veel gebruikte website voor en door iedereen in zorg en welzijn. Op deze website staan trainingen die ook voor vrijwilligers interessant kunnen zijn. Voorbeelden hiervan zijn de training ‘Echt contact maken’, ‘Goed in gesprek’, ‘Niet zichtbare beperkingen’ en ‘grenzen stellen’.
sociaal fonds taxi
Sociaal Fonds Taxi heeft een aantal internetcursussen ontwikkeld voor werknemers in de taxibranche. Ook voor vrijwilligers die in de uitvoering van hun functie te maken hebben met personenvervoer, tref je hier handige tips. De internetcursussen zijn gratis te volgen. De volgende cursussen worden aangeboden: agressie in de taxi, zittend ziekenvervoer, dementie in de taxi, gezond werken in de taxi, rolstoel ABC, lastige situaties in de taxi.
gratis (digitale) cursussen voor vrijwilligersorganisaties
Vrijwilligers vinden en binden
Leer met deze gratis online cursus hoe je als vrijwilligersorganisatie succesvol vrijwilligers kunt werven en begeleiden. Na afloop ontvang je een persoonlijk plan van aanpak voor jouw organisatie.
instructie verantwoord alcohol schenken (iva)
Met deze gratis online cursus kunnen vrijwilligers het IVA-certificaat voor barvrijwilligers behalen. Doe de cursus, maak de toets en je ontvangt het IVA-certificaat direct in je mailbox! Leer hoe jij verantwoord alcohol kunt schenken en start de cursus.
vrijwilligers begeleiden
Het begeleiden van vrijwilligers is een vak op zich. Deze training laat zien hoe je vanuit een coachende rol vrijwilligers op een prettige en effectieve manier kunt begeleiden.
evenementenverkeersregelaars
NOC*NSF, een achttal sportbonden, de politie en de VNG hebben elkaar gevonden om gezamenlijk de administratieve last van de instructie van evenementenverkeersregelaars te verminderen. Zij hebben hiervoor een e-learning module ontwikkeld. Vóórdat de evenementenverkeersregelaar aan de slag kan om de instructieverklaring te behalen, dienen zij een code te ontvangen. Met deze code kan worden ingelogd om de module te volgen. Deze code kan worden verkregen nadat de organisator van het evenement is geregistreerd bij Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). Voor registratie dient de evenementenorganisatie een aantal stappen te doorlopen.
hoe begeleid je vrijwilligers?
In dit Webinar leer je hoe je vrijwilligers op een juiste manier kunt begeleiden. Hoe kun je vrijwilligers binnenhalen en behouden? De cursus is voor vrijwilligerscoördinatoren en mensen die dagelijks werken met vrijwilligers.
Hoe speel je in op de motivatie van vrijwilligers?
In dit webinar leer je hoe je kunt inspelen op de motivatie van verschillende soorten vrijwilligers. De cursus is voor vrijwilligers-coördinatoren en mensen die dagelijks werken met vrijwilligers.
leer werken met 'verplichte' vrijwilligers
In dit webinar leer je hoe je kunt inspelen op de komst en inzet van ‘andere’ vrijwilligers, namelijk diegenen die ‘verplicht’ vrijwilligerswerk gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan ‘tegenprestatie’, mensen met een arbeidsbeperking, etc. De cursus is voor vrijwilligerscoördinatoren en mensen die dagelijks werken met vrijwilligers.
fondsenwerving
Hoe vind ik financiering voor mijn project? Hoe moet ik een aanvraag indienen bij een fonds? Welke tips zijn er om succes te hebben bij een aanvraag? De online cursus fondsenwerving helpt u op weg bij het vinden van financiering van uw project. Of u vrijwilliger bent of penningmeester, werkzaam bent in een professionele organisatie of enthousiast meedoet in uw buurt, iedereen wil weten hoe fondsenwerving een succes wordt.
vrijwilligers in mijn organisatie
Deze e-learning bestaat uit verschillende modulen. In elke module worden een aantal aandachtspunten behandeld rondom goed vrijwilligersbeleid. Zaken die aan bod komen zijn onder andere: Hoe vind en werf je nieuwe vrijwilligers? Hoe houd je vrijwilligers tevreden en betrokken? Welke begeleiding is nodig en hoe voorkom je ongewenst gedrag? Hoe herken en ontwikkel je competenties van vrijwilligers? Hoe geef ik inspirerend leiding aan vrijwilligers?
managen van een vrijwilligersorganisatie
Een vrijwilligersorganisatie op poten zetten is geen eenvoudige opgave. Bestuurslid zijn is niet de meest gewilde functie: er komt soms meer op je af dan je aanvankelijk had gedacht. Als iets niet goed gaat, wordt vaak als eerste naar het bestuur gewezen. Aan de andere kant kun je heel veel bereiken, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Denk aan goed bestuur en heldere afspraken. Waar moet je rekening mee houden als je een organisatie start? Wat zijn taken en verantwoordelijkheden van de bestuursleden? Wat zijn de randvoorwaarden voor het werken met vrijwilligers? Wat zijn bouwstenen voor het ontwikkelen van een beleidsplan? En op welke manier kun je financiering vinden?
trainen, een vak apart
Wil je een workshop of training geven aan vrijwilligers of medewerkers binnen je organisatie? De vijf modules van deze e-learning bieden je alle tips & tricks. Aan bod komt onder andere: hoe houd je je presentatie boeiend? Hoe breng je structuur aan in je presentatie? Welke werkvormen zijn er en hoe kies je de werkvorm die het beste aansluit op de praktijk van de deelnemers?
een goede start
Je hebt een nieuwe vrijwilliger weten te boeien: hij of zij wil zich graag voor je organisatie inzetten. Gefeliciteerd. Maar hoe zorg je voor een goede match bij de selectie? Hoe voorkom je teleurstellingen omdat ofwel de organisatie ofwel de vrijwilliger andere verwachtingen heeft? Hoe zorg je voor een goed begin voor je nieuwe vrijwilliger?
Deze module is bestemd voor vrijwilligers of beroepskrachten die werken met vrijwilligers binnen de organisatie.
maak je eigen sociale media plan
Deze online training gaat over het gebruik van sociale media als communicatiekanaal voor vrijwilligersorganisaties, voor verschillende doeleinden. Heb je het idee dat jullie organisatie meer zou kunnen profiteren van sociale media? Met deze training bouw je aan een helder en realistisch plan om sociale media voor jullie organisatie te laten werken!
vrijwilligersbeleid in 10 stappen
Deze e-learningmodule 'Vrijwilligersbeleid in 10 stappen' is een handreiking voor vrijwilligersorganisaties bij het formuleren van een vrijwilligersbeleid, wanneer je dat nog niet goed op papier hebt. Ook als je wel al een beleid hebt, kun je de module gebruiken om te toetsen of je alle aspecten al goed geregeld hebt.
vrijwilligers werven
Vrijwilligers vinden die je willen helpen bij jouw activiteiten gaat niet vanzelf. Hoe bereik je de juiste mensen? Hoe maak je hen enthousiast? Met deze training leer je hoe je succesvol te werk gaat. Je leert aan de hand van een stappenplan, opdrachten en praktijkvoorbeelden hoe je een campagne opzet om vrijwilligers te werven.